Rett til permisjon er regulert i Lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven) § 28.
Fødsel og omsorg for barn
En student som får barn under studiene, har rett til permisjon fra studiene under svangerskapet og til omsorg for barn. I permisjonsperioden har studenten fortsatt status som student ved fagskolen og har rett til å gjenoppta utdanningen på samme nivå som før permisjonen. En gravid student har rett til utsatt eksamen hvis eksamensdatoen er i perioden mellom tre uker før fastsatt termindato og seks uker etter fødsel. En student som blir far, har rett til utsatt eksamen hvis eksamensdatoen er innenfor to uker etter fødselen. Departementet kan gi nærmere bestemmelser om rett til utsatt eksamen på grunn av fødsel. Bestemmelsene i arbeidsmiljøloven §§ 12-1 til 12-5 og § 12-7 gjelder så langt de passer.
Jf. Lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven) § 28 og Forskrift om opptak, studier og eksamen ved fagskolestudiet Brann, redning og samfunnssikkerhet (brann- og redningsskoleforskriften) § 5.
Fagskolen skal legge til rette for at studenter som er i permisjon etter første ledd, kan gjenoppta utdanningen så raskt som mulig etter endt permisjon.
Retten til permisjon og til utsatt eksamen gjelder tilsvarende ved adopsjon.
Tjeneste i Forsvaret eller Sivilforsvaret
I henhold til studieplanen ved Brann- og redningsskolen, er det krav om obligatorisk oppmøte i alle emner, med unntak av fordypningsemnet. Dette innebærer:
- Minimum 80 prosent tilstedeværelse i teoridelen av alle emner
- Minimum 90 prosent tilstedeværelse i praksisemnene
Studenter som ikke oppfyller oppmøtekravene, mister retten til å gå opp til eksamen i det aktuelle emnet. Dette innebærer at emnet må tas på nytt, noe som kan forsinke studieprogresjonen.
Jf. Brann- og redningsskoleforskriften § 16 Studiefremdrift og § 21 – Rett til å avlegge eksamen
For å unngå fravær som kan påvirke studieprogresjonen, anbefaler Brann- og redningsskolen at studenter søker om fritak fra tjeneste i Forsvaret og Sivilforsvaret i perioden de er innskrevet som studenter.
Her finner du Forsvarets søknadsskjema om utsettelse.
Studenter som innkalles til førstegangstjeneste har rett til å søke om reservasjon av studieplass ved Brann- og redningsskolen.
Sykdom og andre tungtveiende grunner
Ved dokumentert sykdom eller andre tungtveiende grunner, og etter skriftlig søknad fra studenten, vil Brann- og redningsskolen kunne vurdere og eventuelt godkjenne midlertidig avbrudd i studiet.
Søknad og dokumentasjon må sendes til umiddelbart etter at studenten blir gjort kjent med et eventuelt fravær.
Reservasjon av studieplass
Søkere som har fått tilbud om studieplass ved Brann- og redningsskolen, kan etter søknad få inntil to års utsettelse av studiestart ved sykdom, svangerskap/barsel, verneplikt eller andre tungtveiende grunner.
Søknad med dokumentasjon sendes til Brann- og redningsskolen innen 3 uker fra tilbudet om studieplass er mottatt.
Jf. § 13 i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften)
Fagskolelovens § 28 gir studenter rett til permisjon fra utdanningen når de er i tjeneste etter forsvarslovens § 17, studentpolitiske verv, eller folkevalgte organer, eller når det foreligger andre særlige grunner.
Dersom studenten søker permisjon fra studiet, må studenten selv gjøre seg kjent med undervisning og tilhørende litteratur som gjennomføres i fraværsperioden.
Søknad
Til høyre finner du skjema for søknad om permisjon og studieavbrudd.
Slik gjør du:
- Last ned skjemaet på din pc og fyll ut felter med informasjon
- Skriv ut og signer dokumentet
- Skan det og send det til postmottak@dsb.no
Opphør av studierett
§ 41 – Opphør av studierett
Jf. Forskrift om opptak, studier og eksamen ved fagskolestudiet Brann, redning og samfunnssikkerhet (brann- og redningsskoleforskriften)
Studieretten opphører når studenten skriftlig bekrefter å ha trukket seg fra studiet, når studiet er fullført og vitnemål er utstedt, eller ved tap av studierett.
Studenten taper studieretten når studenten:
- Ikke har møtt til studiets oppstart
- Ved tre eksamensforsøk ikke har bestått eksamen i samme emne
- Ikke har bestått praksisperioden to ganger
- Ikke har fullført og bestått studiet innen tre år etter studiestart og ikke har fått dispensasjon fra fremdriftskravene etter § 17
- Ved falske vitnemål eller annen ugyldig dokumentasjon er innvilget opptak
- Unnlater å levere original dokumentasjon eller vitnemål når det blir etterspurt
Vedtak om tap av studierett skal varsles, jf. Forvaltningslovens § 16, og kan påklages
§ 40 – Utestengning og bortvisning
Utestengning og bortvisning er regulert i fagskoleloven § 25